Over ons

Wat is de Participatiecoalitie?

We zijn vijf maatschappelijke organisaties van, voor en door bewoners: HIER, de Natuur en Milieufederaties, Energie Samen, Buurkracht en LSA bewoners. Met onze kennis en ervaring komen goede plannen tot stand waar inwoners bij betrokken zijn en achter staan. We weten wat er lokaal speelt en zetten ons netwerk in. Hiermee maken we de kans dat de energieprojecten in jouw gemeente of regio slagen veel groter.

Ondersteuningsprogramma bewonersparticipatie

Van 2019-2021 bieden we in het kader van het Klimaatakkoord een landelijk ondersteuningsprogramma. Wat bieden we jou?

  • Kennis en voorbeelden van succesvolle buurtaanpakken en energieprojecten;
  • praktisch advies over burgerparticipatie bij de Regionale Energiestrategie (RES);
  • advies en ondersteuning bij het betrekken van omwonenden bij de inrichting van gebieden en lokaal eigenaarschap van wind- en zonneparken;
  • en begeleiding van 100-150 bewonersinitiatieven die hun wijk met een eigen plan aardgasvrij willen maken.

“We hebben geen winstoogmerk, maar wél oog voor mens, omgeving en natuur. We weten wat er lokaal speelt en zetten ons netwerk in. Hiermee maken we de kans dat de energieprojecten in jouw gemeente of regio slagen veel groter.”

Landelijke samenwerking

We werken nauw samen met:

Nationaal Programma RES
Programma Aardgasvrije Wijken
– Kennis en Leerprogramma van de VNG

Landelijk stemmen we regelmatig met elkaar af. Zo zorgen we ervoor dat je met vragen altijd bij de juiste persoon of organisatie terecht komt.

We zetten ons samen in voor een sterke lokale samenwerking. We delen onderling kennis en voorbeelden en dragen bij aan de ontwikkeling van landelijke handreikingen.

Wie vormen de Participatiecoalitie?

We zijn vijf maatschappelijke organisaties van, voor en door bewoners: HIER, de Natuur en Milieufederaties, Energie Samen, Buurkracht en LSA bewoners. Samen hebben we een groot lokaal netwerk en we weten wat er lokaal speelt. Hiermee maken we de kans dat de energieprojecten in jouw gemeente of regio slagen veel groter.

Lees hieronder meer over onze organisaties

HIER

HIER ontwikkelt kennis over participatie voor bewonersinitiatieven en gemeenten, en deelt deze via verschillende platforms.

Bekijk de website van HIER

Buurkracht

Buurkracht vindt, verbindt en activeert bewoners met concrete aanpakken op straat- buurt- en wijkniveau, waaronder een plan voor het aardgasvrij maken van de wijk of buurt.

Bekijk de website van Buurkracht

Energie Samen

Energie Samen stelt bewonersinitiatieven in staat om zelf een plan te maken, een warmteoplossing te ontwikkelen en exploiteren.

Bekijk de website van Energie Samen

De Natuur en Milieufederaties

De twaalf Natuur en Milieufederaties bieden elk in hun eigen provincie ondersteuning aan bewonersinitiatieven en gemeenten en brengen deze samen.

Bekijk de website van De Natuur en Milieufederaties

LSA Bewoners

LSA Bewoners richt zich op complexe stadswijken en brengt de lokale betrokken partijen bij elkaar om op zoek te gaan naar inclusieve aardgasvrije plannen.

Bekijk de website van LSA Bewoners