Steeds minder Nederlanders willen van het aardgas af

22 juli 2020

Steeds minder Nederlanders willen van het aardgas af

Steeds minder mensen in Nederland vinden het een goed idee om van het aardgas af te gaan. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van HIER. In 2017 vond 58% van de Nederlanders het nog een goed idee, terwijl dat dit jaar nog maar 45% is. Hoe komt dat eigenlijk? Onze directeur Eva legt het aan je uit. 

Belangrijk dat er snel meer duidelijkheid komt

Stoppen met aardgas komt steeds dichterbij en wordt steeds concreter. Er wordt veel van bewoners gevraagd en er is ook nog veel niet duidelijk. We kunnen best begrijpen dat niet iedereen staat te springen, maar alleen met de medewerking van bewoners wordt de energietransitie een succes. Het is belangrijk dat er snel meer duidelijk wordt over de kosten en financiering. Maar ook over de voordelen, zodat steeds meer mensen aan de slag gaan in hun huis en wijk en zo ook weer anderen inspireren!

Eva: “We begrijpen natuurlijk dat veel mensen nu wel iets anders aan hun hoofd hebben en zich mogelijk ook zorgen maken over geld. Tegelijkertijd zie ik dat de coronacrisis een nieuwe mindset brengt: mensen zien nu dat wat je doet er wel degelijk toe doet, ook al ben je maar 1 van die 17 miljoen mensen. Het zou geweldig zijn als dat ook een ander licht werpt op wat je doet voor het klimaat, maar ik snap dat die vlieger niet zomaar op gaat: het resultaat van 1,5 meter afstand houden is al na drie weken zichtbaar. Flatten the curve van klimaatverandering gaat over decennia. Toch hoop ik dat dit iets in ons heeft opgeroepen dat we ook kunnen aanboren bij crises die moeilijker te overzien zijn.”

Originele artikel: HIER