Zoeken
Samen sterker: geslaagde bijeenkomst RES-vertegenwoordigers
2 oktober 2024
Samen sterker: geslaagde bijeenkomst RES-vertegenwoordigers
Op 17 september kwamen vanuit het hele land de lokale RES-vertegenwoordigers samen in Utrecht. Het doel: elkaar ontmoeten, van elkaar leren en inspiratie uitwisselen. En dat is meer dan gelukt. Sprekers deelden hun ervaringen, successen en nuttige actualiteiten en de vertegenwoordigers gingen gesprek met elkaar aan rondom relevante onderwerpen. Deze bijeenkomst biedt ons nieuwe inspiratie en middelen om de Regionale Energiestrategieën samen verder te versterken.
Inspirerende samenwerkingen in de RES-regio’s
In alle RES-regio’s zijn de mensen van de Natuur en Milieufederaties, Energie Samen en klimaatstichting HIER volop bezig om bewonersinitiatieven en overheden samen te brengen, kennis te delen op het gebied van lokale zon- en windprojecten en bewonersparticipatie in deze projecten een rol te geven. Daarbij werken we samen door heel Nederland, waardoor we een breed en effectief netwerk hebben om impact mee te maken.
Praktische voorbeelden uit de regio
Tijdens de bijeenkomst op 17 september werden onder andere succesverhalen uit de RES-regio’s gedeeld. Zo vertelde Pieter Ruigenwaard, Voorzitter van Energie van Utrecht, over het Beleid- en Toetsingskader Lokaal Eigendom en Participatie bij windenergie. Jannetje Kolijn van de Natuur en Milieufederatie Drenthe vertelde hoe zij met inwonersschouwen omwonenden na de realisatie van een zonnepark betrekken bij verdere ontwikkelingen. Zo helpen zij inwoners om het project te evalueren en mogelijke tekortkomingen samen aan te pakken. Bijvoorbeeld door het park mooier te laten ogen, meer natuur te integreren of ruimte te maken voor recreatiemogelijkheden. Ook Els Holsappel kwam aan het woord. Zij is voorzitter van de Samenwerkende Energiecoöperaties Stedendriehoek en vertelde over de meerwaarde van de overkoepelende coördinatie. De kracht hierin: van onderop samenwerken en veel voor elkaar te krijgen. Ook de rol van energiecoaches, het effect van netcongestie en de OERprojecten werden besproken. Deze verhalen laten zien hoe samenwerking op lokaal niveau direct bijdraagt aan de energietransitie.
Na deze inhoudelijke en actuele besprekingen, volgde een gesprek met Sterre van Heemst en Peter Kerk van de NP RES. We bespraken de belangrijkste punten van het regeervoorstel. Conclusie: van bovenaf zijn er politieke veranderingen gaande, maar vanuit de buurten blijven we van onderop kracht zetten achter dat waar wij voor staan.
Slimme kansen voor natuur en aanbestedingen
Naast actualiteiten was er nog ruimte om ons extra te verdiepen in twee belangrijke thema’s: de natuurinclusieve energietransitie en aanbesteden. Jeroen Schmaal van Sunvest nam ons mee in hoe je van a tot z de natuur meeneemt in de ontwikkelingsplannen voor zon- en windenergie. Want: bij het vrijkomen van een terrein voor deze projecten liggen er volop kansen om ook de natuur weer nieuw leven in te blazen. Een win-winsituatie dus. Saskia Muller dook met de buurtprocesbegeleiders in de wereld van aanbestedingen. Een vak apart en dus waardevol om ons verder in te verdiepen. Hoe zit het met privaatrecht en publiekrecht, en hoe werkt het uitdaagrecht precies? Onze buurtprocesbegeleiders zijn weer helemaal op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!
Op naar 2025
Ook keken we vooruit: wat staat ons in 2025 te wachten en hoe kunnen we ook dan nog steeds écht flink bijdragen aan grootschalige opwek? We gingen met elkaar in gesprek en creëerden zo een beeld van onze doelen en werkwijze voor 2025. Want successen bereiken is goed, maar deze doorzetten natuurlijk nog veel beter.
De dag werd afgesloten met een gezellige borrel. We kijken terug op een meer dan geslaagde middag, waarbij de kracht van onze samenwerking sterk naar voren kwam. Zo blijven we samen werken aan een succesvolle en bewonersgedreven energietransitie!