Opknappen buurtplein eerste stap in energietransitie

10 september 2020

Opknappen buurtplein eerste stap in energietransitie

In Woerden gaat de gemeente in de wijk Molenvliet samen met bewoners aan de slag om het Orakelplein op te knappen. Met gesprekken op het plein werden de eerste contacten gelegd.

Het Orakelplein ligt er verwaarloosd bij en is erg versteend waardoor weinig mensen gebruik maken van het plein. Jammer, vinden de bewoners van wijkplatform Molenvliet en Duurzaam Woerden. Daarom willen ze het gaan opknappen. Het is namelijk een uitgelezen plek om buiten te zijn, zeker in de hete zomermaanden aangezien veel omwonenden in kleine appartementen wonen. Toch is de huidige staat van het plein niet de enige gedachte achter het opknapplan. “We willen mensen het vertrouwen geven dat er iets te bewegen is in de gemeente. Dat je als bewoner samen met de gemeente de route kan bepalen voor je eigen omgeving.” aldus Michael, bestuurslid van wijkplatform Molenvliet.

“Het plein is als het ware een spannende oefening aan de vooravond van de veel grotere operatie namelijk de Energietransitie”

Vandaag, met een stand op het plein, hebben ze het met elkaar onder andere over het vergroenen van het plein, maar de bewoners van wijkplatform Molenvliet en Duurzaam Woerden hebben nog veel grotere duurzame ambities. Ze willen dat bewoners mee kunnen praten over de ontwikkelingen van de energietransitie in hun wijk. Ze zien het opknapplan voor het plein dan ook als een klein begin. Michael, bestuurslid van het wijkplatform: “Het plein is als het ware een spannende oefening aan de vooravond van de veel grotere operatie namelijk de Energietransitie. Dit plein moet vertrouwen geven dat er iets lukt met elkaar. Dat je samen iets kan bedenken, iets kan beslissen en voor elkaar kan krijgen.”

Het gesprek tussen bewoners en gemeente is op gang. De uitdaging is nu om de verzamelde ideeën van buurtbewoners te verwerken en tot een uitvoerplan te komen. Het gesprek met de wethouder staat al gepland. “Door dit plein kan het treintje gaan rijden” zegt Michael. “We willen graag verder met Pauline (wijkambtenaar) als brugfunctie naar de gemeente. We werken aan een subsidie uit een fonds en willen een overlegtafel bij de gemeente, om stappen te zetten in het samen opknappen van het plein. En de energietransitie”.

Lees het hele verslag op de website van LSA bewoners.