Geslaagde bijeenkomst van buurtprocesbegeleiders Aardgasvrije Wijken

18 juni 2024

Inspirerende bijeenkomst van buurtprocesbegeleiders Aardgasvrije Wijken

Afgelopen week kwamen de buurtprocesbegeleiders van het project Aardgasvrije Wijken van de Participatiecoalitie samen in Utrecht. Tijdens deze jaarlijks terugkerende kennissessie ontmoetten de specialisten uit de vijf organisaties van de coalities elkaar, om ervaringen te delen en kennis uit te wisselen. Een mooi moment in het jaar, waarop de kracht van de samenwerking extra versterkt wordt.

De buurtprocesbegeleiders van de vijf organisaties (Stichting Buurkracht, Energie Samen, LSA Bewoners, klimaatstichting HIER en de Natuur en Milieufederaties) hebben een belangrijke rol bij het aardgasvrij maken van wijken in Nederland. Zij verbinden buurtbewoners en zetten processen in gang om hen te helpen bij een gezamenlijke wijkaanpak. Zo wordt de stap naar aardgasvrij voor iedereen makkelijker en leuker.

Ervaringen delen

Tijdens de kennissessie werden vanuit deze rollen waardevolle ervaringen gedeeld. Zo werd verteld over een effectieve methode om een buurtteam op te starten. Ook werden voorbeelden gedeeld van natuurinclusieve aanpakken, waarbij onder andere meer aandacht is voor beschermde dieren en natuurvriendelijk isoleren bij het uitvoeren van maatregelen.

Daarnaast werd gesproken over hoe de aanpak zo sociaal-inclusief mogelijk kan worden aangepakt, en welke methodes helpen om zoveel mogelijk maatregelen te realiseren.

De aanwezigen gingen samen in gesprek en deelden hun ervaringen binnen de verschillende onderwerpen. Een mooie manier om zo samen onze krachten te bundelen. Precies waarom we met de vijf organisaties deze samenwerking zijn aangegaan vanuit de Participatiecoalitie.

Waardevol netwerk

Met de kennis en kunde uit verschillende hoeken ontstaat zo binnen de Participatiecoalitie – en in dit geval binnen het programma Aardgasvrije Wijken – een waardevol netwerk aan specialisten die elkaar nóg sterker maken in hun aanpak. We kijken terug op een interessante, en vooral ook gezellige bijeenkomst.

Wil je meer weten over het programma? Zie participatiecoalitie.nl/aardgasvrij.

Buurtprocesbegeleiders Participatiecoalitie