EnergyParty’s gaan digitaal

2 juni 2020

Naast de online borrel, de virtuele pubquiz en de digitale escape room is er vanaf nu ook een coronaproof EnergyParty: gezellig met je buren in een virtuele woonkamer om je energierekening te verlagen. Ietsje anders dan rondom de eettafel, maar nog altijd heel gezellig. Hoe het werkt? Je hoort hoe je buren minder energie verbruiken of profiteren van slimme besparingsmaatregelen, en dat werkt aanstekelijk. Want dat kan jij toch ook?

De live EnergyParty’s hebben in hun geboortestad Den Haag hun effectiviteit al ruimschoots bewezen: bijna alle deelnemers nemen na afloop kleine maatregelen en 58 procent ook grote, zoals zonnepanelen en isolatie. Samen met initiatiefnemer 070Energiek heeft Buurkracht de partyaanpak tot een landelijk fenomeen gemaakt. Zo breidden de gezellige woonkamerbijeenkomsten hun terrein gestaag uit. Tot de coronacrisis uitbrak. “Met zes tot acht buren om de tafel is er voorlopig niet bij”, zegt Djoera Eerland van Buurkracht. “Omdat we het zonde vinden om zo’n succesvol concept maandenlang stil te leggen, zijn we gaan kijken of we een aanpak konden maken speciaal voor de digitale huiskamer. Dat is gelukt.”

Verschillen in verbruik in beeld

De opzet van de digitale EnergyParty komt grotendeels overeen met die van de live-versie: een enthousiaste buur nodigt zes tot acht straat- en buurtgenoten uit voor een leuke avond rondom energie. Maar in plaats van een adres waar ze zich kunnen melden, ontmoeten zij elkaar nu in een veilige virtuele woonkamer. Daarbij sluit een gespreksleider aan, die goed getraind is om het gesprek te begeleiden én om van samen ontdekken en besparen een feestje te maken. Zo haalt iedereen het beste uit de avond.

Interesse in een EnergyParty? Lees er hier meer over.