Energie Samen aan Ronde Tafel over knelpunten RES

28 januari 2021

Siward Zomer, coöperatief directeur van Energie Samen, hield op 27 januari een betoog over het belang van burgerparticipatie in de RES’en bij de ronde tafel van de commissie Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer. Hij was gevraagd om zijn standpunten te delen over de knelpunten in de Regionale Energiestrategieën. In onderstaand filmpje kun je zien hoe hij namens onze leden zijn visie geeft.

Er is volgens Siward enorm veel werk verzet in de regionale energiestrategieën. Met z’n allen hebben we een belangrijk maatschappelijk programma  weten op te bouwen in de regio’s. Maar daarmee zijn we er niet. Het is belangrijk dat er in de toekomst fors geïnvesteerd wordt op burgerparticipatie. Net zo belangrijk is de relatie tussen energiecoöperaties en netbeheerders om te kunnen werken aan gedragen en slimme inpassingen van alle projecten. Tot slot benadrukte Siward welke enorme waarde onze leden hebben, niet alleen op het gebied van participatie maar ook in het versterken van onze lokale democratie.

In het filmpje hieronder zie je de bijdrage namens Energie Samen. Maar dat is uiteraard niet het enige interessante deel van de Ronde Tafel. Bekijk hier het complete gesprek tussen de commissie en de genodigden over burgerparticipatie in de energietransitie.