Handleiding waterzijding inregelen

Waterzijdig inregelen: een praktische handleiding

Het waterzijdig inregelen van cv-installaties in woonhuizen is een effectieve energiebespaarmaatregel. Gemiddeld levert het zo’n 10% tot soms wel 15% gasbesparing op. CV Tuning en HIER ontwikkelden samen onderstaande handleiding, waarmee je stapsgewijs leert hoe je dit kunt aanpakken. De handleiding is bedoeld voor iedereen die interesse heeft en een beetje handig is aangelegd. Voor initiatieven die aan de slag willen met deze maatregel, hebben we nog een paar extra tips. 

Wat is waterzijdig inregelen?

Waterzijdig inregelen (tegenwoordig ook bekend als cv-tuning of cv-optimalisatie) is het in balans brengen van de waterverdeling over de radiatoren in een woning, zodat de cv-installatie efficiënter kan werken. Het realiseren van zo’n waterzijdige balans doe je door de juiste maximale doorstroomopeningen in te stellen op de ventielen van de radiatoren.

Waarom wil je waterzijdig inregelen?

Een cv-installatie in balans gebruikt zo min mogelijk gas en elektriciteit. Tegelijkertijd zorgt de waterzijdige balans voor een comfortabele temperatuurverdeling in huis.

8 redenen om je aan de slag te gaan met waterzijdig inregelen: 

 • Het bespaart 10 tot soms wel 15% gas – goed voor het klimaat en je portemonnee.
 • Je huis wordt behaaglijker verwarmd, je ervaart meer comfort.
 • Je woning wordt ’s ochtends snel warm.
 • Je krijgt overal in huis de gewenste temperatuur.
 • Je hoort geen tikkende of ruisende radiatoren meer, want het water stroomt er rustiger doorheen.
 • Je hoeft het in principe maar één keer doen, daarna is het geregeld.
 • Je hoeft er geen dure investeringen voor te doen, je laat beter werken wat je al hebt.
 • Met deze handleiding kun je het helemaal zelf, met eventueel hulp op afstand.

Hoe pak je het aan?

Wie een beetje handig is, kan zelf met behulp van deze handleiding cv-installaties waterzijdig inregelen. Wie ergens in het proces vastloopt, kan online hulp inschakelen via het CV-dossier van CV Tuning (zie handleiding voor meer informatie).

Tips voor initiatieven die deze maatregel willen aanbieden aan medebewoners:

 • Werk met z’n tweeën.
  De meer ervaren inregelaar kan een installatie wel alleen instellen, maar iemand die dat voor het eerst gaat doen, loopt misschien gauw vast. Vandaar dat het prettig is om met z’n tweeën te werken. De inventarisatie kan eventueel wel door één persoon gemaakt worden, het daadwerkelijke inregelen doe je het liefst samen.
 • Verdeel het werk over twee bezoeken.  Wijd het eerste bezoek aan kennismaken met de bewoners en de inventarisatie van de installatie. Pas tijdens het tweede bezoek ga je aan de slag met het daadwerkelijke inregelen. De tijd tussen die twee bezoeken geeft je de gelegenheid om:
  – Een specifiek plan op te stellen, elke installatie is tenslotte net een beetje anders
  – Op zoek te gaan naar de juiste handleidingen
  – De plattegronden met leidingverloop netjes in te tekenen
  – Te overleggen met anderen en vragen te stellen aan bijvoorbeeld een installateur.
 • Zorg voor een vaste uitvalsbasis.
  Op deze vaste werkplek kan je de gereedschappen bewaren, overleggen en kennis uitwisselen met collega-inregelaars.
 • Overweeg om samen een cursus te doen.
  Zowel individuen als initiatieven kunnen contact opnemen met joep@cvtuning.nl voor het aanvragen van een cursus. In vier dagdelen leer je waterzijdig inregelen van expert Joep van de Ven van CV Tuning. Het geleerde wordt direct geoefend in de praktijk. Deelnemers regelen zelf een cv-installatie in een woning in (meestal in hun eigen woning), waarna de expert de waterzijdige balans en de overige instellingen controleert.

De handleiding

Deze handleiding van HIER en CV Tuning is van toepassing op cv-installaties met een cv-ketel en radiatoren en/of convectoren. Het is niet geschikt voor het inregelen van installaties met andere warmtebronnen (zoals een (hybride) warmtepomp) en/of warmtelichamen (zoals vloerverwarming). Ook voor eenpijpssystemen, doorgeluste leidingen en dynamische thermostaatkranen is deze handleiding niet geschikt (zie theorie). Mogelijk volgen er nog bijlagen voor het inregelen van installaties met bijvoorbeeld vloerverwarming.

In het eerste deel van de handleiding leer je de basiskennis over de relevante onderdelen van je cv-installatie. In het tweede deel ga je vervolgens stap voor stap aan de slag met het waterzijdig inregelen van de radiatoren. Ten slotte komt het zuinig instellen van de cv-ketel en de regeling aan bod.